De internationale schuldeisers en Griekenland proberen tot een vergelijk te komen over eventuele extra maatregelen die het land volgend jaar moet nemen om aan de financieringseisen te blijven voldoen. 

De trojka overlegt hierover dinsdag met de minister van financiën Yannis Stournaras.

Stournaras wil eind deze week een nieuwe begroting presenteren aan het Griekse parlement. Het voorgestelde budget heeft een tekort van vijfhonderd miljoen euro. Volgens de Griekse regering kan dat gat worden gedicht zonder aanvullende bezuinigingsmaatregelen.

Functionarissen van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds onderzoeken nu of die claim hout snijdt. De trojka wil verder ook op de hoogte worden gebracht van de Griekse plannen om massaal ambtenaren te ontslaan en om hypotheken te garanderen. Verder willen de inspecteurs meer informatie over de noodlijdende Griekse staatsbedrijven.

Griekenland hield dinsdag een veiling van kortlopend schuldpapier. Het land wist 1,3 miljard euro op te halen, tegen een vergoeding van 3,9 procent. Een maand geleden was het land bij een soortgelijke veiling evenveel rente kwijt.