De Italiaanse economie is in het tweede kwartaal met 0,3 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat blijkt uit een tweede raming die het Italiaanse statistiekbureau dinsdag heeft gepubliceerd.

Eerder werd voor vorig kwartaal uitgegaan van een krimp met 0,2 procent. Ook op jaarbasis was de krimp (min 2,1 procent) een fractie sterker dan eerder geschat. Economen gingen er in doorsnee vanuit dat de cijfers niet zouden worden bijgesteld.

De rente op Italiaanse staatsobligaties ging ondanks het licht tegenvallende nieuws verder onderuit. De Spaanse rente zakte echter nog iets harder, waardoor het rendement op Spaanse 10-jaarsobligaties (4,45 procent) voor het eerst sinds maart vorig jaar lager lag dan op vergelijkbare Italiaanse leningen (4,47 procent).

Rente

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toename van de vraag.

De Spaanse en Italiaanse rentes liggen inmiddels ver onder de niveaus van ruim 7 procent die op het dieptepunt van de crisis in de eurozone werden bereikt. Daarentegen zijn de rentes van de meest veilig geachte landen, zoals Duitsland en Nederland, de afgelopen maanden behoorlijk opgelopen.