De Franse economie is in het tweede kwartaal met 0,5 procent gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder. Dat maakte het Franse bureau voor de statistiek woensdag bekend op basis van een voorlopige raming.

Economen hadden in doorsnee een groei van 0,2 procent verwacht. In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de op één na grootste economie van de eurozone nog met 0,2 procent.

Op jaarbasis liet het Franse bruto binnenlands product (bbp) in het afgelopen kwartaal een stijging zien van 0,3 procent, na een herziene krimp van 0,5 procent in het eerste kwartaal. Hier werd door economen gemiddeld gerekend op een krimp met 0,1 procent.

Werkloosheid

Het is de sterkste groei op kwartaalbasis sinds de Franse president François Hollande in mei vorig jaar aan de macht kwam. Het economisch herstel is van groot belang voor Hollande, omdat de Franse werkloosheid op bijna 11 procent staat, het hoogste niveau in 14 jaar.

Het recordaantal van 3,2 miljoen Fransen zit nu zonder werk. Hollande heeft beloofd de hoge werkloosheid aan te pakken.

De Franse minister van Financiën Pierre Moscovici liet in een reactie weten verheugd te zijn met de groei in het tweede kwartaal. Hij zei afgelopen weekeinde al dat de fundamenten van het economisch herstel in Frankrijk steeds sterker worden.