Spaanse banken hebben op dit moment geen behoefte aan meer Europese steun.

Dat staat in een rapport van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank dat persbureau Reuters vrijdag heeft ingezien.

De Spaanse bankensector heeft van de EU in totaal 41,3 miljard euro aan steun gekregen. Dat geld is afkomstig uit een potje waarin potentieel 100 miljard euro zit om de branche niet te laten instorten. De hulp die al is uitgekeerd, is gebruikt om banken die deels in handen zijn van de overheid van nieuw kapitaal te voorzien.

Ook kreeg een zogenoemde 'slechte' bank die de slechte leningen van andere instellingen had overgenomen, een kapitaalinjectie. Volgens het rapport lijkt dit vooralsnog genoeg geweest en worden er nu geen verdere uitbetalingen voorzien.

Instabiel

Stabiel is de situatie voor banken echter niet. De hoge werkloosheid, de dalende inkomens en de problemen waarin veel bedrijven verkeren brengen vooral voor zwakke banken grote risico's met zich mee, meldt het rapport.

Ook is er nog onduidelijkheid over de vraag in hoeverre verliezen van banken kunnen worden doorberekend aan investeerders.