Frankrijk moet meer vaart maken met het hervormen van de economie. Daarmee kan het land zijn concurrentiekracht verhogen en de economische groei stimuleren.

Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag in een rapport.

Het IMF denkt dat het tij voor de momenteel in een recessie verkerende Franse economie in de tweede helft van dit jaar zal keren. Over heel 2013 krimpt de economie met 0,2 procent, voorspelt het fonds.

Eerder dit jaar werd de krimp op 0,1 procent ingeschat. In 2014 zou Frankrijk een groei van 0,8 procent kunnen bijschrijven.

Het IMF maant Frankrijk vooral aan de slag te gaan met de hervorming van de arbeidsmarkt en de werkloosheid te verlagen. Ook in de dienstensector en in de industrie moet de slagkracht omhoog, vindt het fonds.

Hollande

Eerder reageerde de Franse president François Hollande geprikkeld op aanmaningen van de Europese Commissie om sneller hervormingen door te voeren. Hollande liet weten dat Frankrijk zelf wel zou uitmaken hoe het land het begrotingstekort weg kan werken.

De Franse premier Jean-Marc Ayrault kondigde maandag aan de belastingvoordelen voor rijkere gezinnen in te perken. Hiermee wil Parijs 1,7 miljard euro besparen. Volgens Ayrault is het ''heel goed mogelijk om het tekort te verkleinen en de kern van het sociale stelsel te handhaven’’.