Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland overlegt donderdag in Parijs met de Franse president François Hollande over de aanpak van de schuldencrisis en stimulering van de Europese economie. Dat meldt de Duitse publieke omroep ARD.

Vooral over de de aanpak van de schuldencrisis verschillen de twee leiders van mening. Hollande is tegen drastische bezuinigingen om de begroting weer op orde te krijgen.

Hij wil de economie met overheidsinvesteringen uit het dal halen. Merkel is juist een voorstander van bezuinigingen om het overheidstekort onder 3 procent te houden.

De betrekkingen werden er niet beter op toen een concept van een rapport van Hollandes Socialistische partij uitlekte, waarin ''bezuinigingskanselier'' Merkel van ''egoïstische onbuigzaamheid'' werd beschuldigd. In het uiteindelijke stuk waren de omstreden woorden geschrapt.

Merkel heeft eerder gesproken over ''vriendschappelijke spanningen'' met de Fransen.

Kritiek

Hollande uitte woensdag scherpe kritiek op de Europese Commissie die eerder die dag de regering in Parijs had opgeroepen de hervorming van het pensioenstelsel nog dit jaar op gang te brengen.

''De Commissie moet ons niet dicteren wat wij te doen hebben. Wat de structurele hervormingen betreft komt het alleen ons toe te bepalen wat de goede weg is om het doel te bereiken'', zei Hollande.