'Cyprus overwoog exit uit eurozone'

Cyprus heeft een of twee dagen nagedacht over een vertrek uit de eurozone.

Dat zegt de Cypriotische minister van buitenlandse zaken Ioannis Kasoulides vrijdag in een interview in Het Financieele Dagblad.

De minister zegt zich verder 'bitter en teleurgesteld' te voelen over het reddingsakkoord dat het land vorige maand afsloot met de andere landen van de eurozone.

Volgens Kasoulides zou het voor de Cypriotische economie weinig uitmaken of het land uit de euro zou stappen. "Of je blijft in de euro en je krijgt een economische schok die een faillissement benadert. Of je gaat eruit en gaat echt failliet", zegt de minister.

"Was het onredelijk om te denken over vertrekken? Want het eindresultaat was bijna hetzelfde." Volgens Kasoulides hebben 'andere overwegingen' er uiteindelijk toe geleid dat Cyprus besloot binnen de muntunie te blijven.

Solidariteit

Kasoulides hekelt ook de Europese solidariteit met zijn land. "Die lening van tien miljard euro is slechts halve solidariteit." Hij stelt verder dat hij de Europese weerzin om banken met belastinggeld te redden, begrijpt. "Maar het eerste experiment hiermee is het kleine, kwetsbare Cyprus."

Alles over de schuldencrisis in ons dossier

Vijf vragen over Cyprus

Lees meer over:
Tip de redactie