De onrust in de eurozone drijft beleggers opnieuw weg van Zuid-Europese obligaties naar veilig geachte Noord-Europese leningen.

Italië en Spanje zagen hun rentes donderdag opnieuw stijgen, terwijl het rendement op Duitse obligaties zakte tot het laagste peil sinds augustus vorig jaar.

De rente op 10-jarige Spaanse obligaties klom in de ochtendhandel tot 5,1 procent. Dat is het hoogste niveau sinds eind februari. Het rendement op vergelijkbare Italiaanse leningen steeg tot 4,82 procent en nadert daarmee de piek van bijna 4,9 procent die na de verkiezingen van eind vorige maand werd bereikt.

Italië

Die verkiezingen leidden tot een politieke impasse waarvan het einde nog niet in zicht is. De onzekerheid rond de politieke en economische toekomst van Italië is, naast alle perikelen rond Cyprus, een van de belangrijkste redenen voor de huidige onzekerheid op de obligatiemarkten.

De rente op Duitse 10-jaarsleningen zakte naar 1,25 procent en stond daarmee op het laagste punt in ruim een halfjaar tijd. Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een hogere rente wijst op een lagere waarde en een afname van het vertrouwen in het betreffende schuldenpapier.