De Griekse bank Piraeus heeft voor 524 miljoen euro de Griekse onderdelen van drie Cypriotische banken gekocht. 

Dat maakte de bank dinsdag bekend. De bank neemt onder meer delen van Bank of Cyprus en Laiki over, de twee grootste banken van Cyprus, die nu worden geherstructureerd.

Het was al bekend dat de Griekse delen van de Cypriotische banken zouden worden overgenomen. Piraeus meldde vorige week al een bod te hebben uitgebracht. Naast de filialen van Bank of Cyprus en Laiki, gaat het ook om Hellenic Bank.

Piraeus ziet de deposito's door de overname met 15 miljard euro toenemen tot 50,1 miljard euro. Rekeninghouders bij de Griekse onderdelen van de Cypriotische banken hoeven niet mee te betalen aan de redding het land, zoals grote depositohouders in Cyprus dat wel moeten doen. Het marktaandeel van deposito's van Piraeus neemt door de overname toe tot 27 procent.

Goed en slecht deel

Het aantal werknemers stijgt met 5268 tot 24 duizend. Laiki wordt in eigen land opgesplitst in een 'bad bank' en een goed gedeelte.

Het goede deel fuseert met Bank of Cyprus. Rekeninghouders bij beide banken behouden al hun spaargeld tot honderdduizend euro. Van de bedragen daarboven zien zij waarschijnlijk zo'n veertig procent niet meer terug, stelde minister van financiën Michalis Sarris eerder op dinsdag.

Cyprus en de Eurogroep bereikten in de nacht van zondag op maandag een akkoord over noodsteun van tien miljard euro.