De redding van Cyprus is geen voorbeeld van hoe om te gaan met andere noodlijdende financiële instellingen. 

Dat zei bestuurslid van de Europese Centrale Bank Benoît Coeuré dinsdag op de Franse radio. Verliezen van banken op aandeel- en obligatiehouders en grote spaarders verhalen vindt hij geen model voor nieuwe gevallen.

Coeuré reageerde hiermee op vermeende uitlatingen van eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem hierover.

Volgens Coeuré kan de oplossing voor Cyprus niet model staan voor de rest van de eurozone, aangezien de situatie van het land uniek was. Zo had het land een veel te grote financiële sector, mede door de grote banktegoeden van buitenlandse partijen.

Interview

Dijsselbloem zou maandag tegen de Financial Times en Reuters hebben gezegd dat de redding van het kleine euroland een 'blauwdruk' zou moeten zijn voor andere reddingen.

Later ontkende hij het woord 'template' tijdens het interview in het Engels te hebben gebruikt. "Ik heb vandaag pas geleerd wat het Engelse woord voor blauwdruk is", zei hij bij Pauw & Witteman.

Specifiek geval

Dijsselbloem benadrukte vervolgens al dat Cyprus 'een specifiek geval is met buitengewone uitdagingen'. De voorzitter van de eurogroep herhaalde wel dat 'de rekening voortaan niet naar de belastingbetaler moet gaan, maar naar 'diegenen die risico's hebben genomen'. "Ik sta voor die beleidslijn", zei Dijsselbloem. "Dat vindt de financiële wereld niet altijd even fijn om te horen."

De Financial Times publiceerde dinsdag overigens het uitgetypte interview. Dijsselbloem nam inderdaad het woord template niet in de mond. Het woord stond echter wel in een vraag waar de minister van Financiën antwoord op gaf.