HAMBURG - De Griekse premier Antonis Samaras is vastbesloten in de eurozone te blijven en wil van Griekenland een modeleconomie maken.

Dat zegt hij in een donderdag gepubliceerd interview met de Duitse krant Bild.

Volgens Samaras is er in de afgelopen twee maanden op economisch gebied in Griekenland meer gebeurd dan in de afgelopen drie decennia.

Succesverhaal

"Als u onze hervormingen en onze veranderingen ziet, zult u begrijpen dat wij aan een succesverhaal werken", aldus de premier. Het doel is om "Griekenland spectaculair te veranderen'', voegde hij eraan toe.

Het zal volgens Samaras ook niet nodig zijn om nog meer Griekse schulden te schrappen. "Onze schuldenlast wordt nu officieel als draaglijk gezien. Maar om dit zo te houden, moet de economie natuurlijk wel groeien.''

Werkloosheid

Het Griekse statistiekbureau meldde donderdag dat de werkloosheid in Griekenland in september verder is opgelopen. Inmiddels heeft 26 procent van de Griekse beroepsbevolking geen betaalde baan meer.

Door de aanhoudende economische crisis is de werkloosheid in Griekenland de afgelopen jaren in hoog tempo opgelopen tot recordhoogte. Vorig jaar november bedroeg de werkloosheid in het noodlijdende land nog 20,8 procent.

Met 26 procent is de werkloosheid nu vergelijkbaar met die van Spanje. Beide landen kampen met de hoogste werkloosheid van alle geïndustrialiseerde landen.