LONDEN - Fitch zal de kredietwaardigheid van Frankrijk volgend jaar mogelijk verlagen als het land niet aan zijn doelstellingen voor schuldenvermindering voldoet en de economie slechter presteert dan verwacht.  

Dit zei directeur Tony Stringer van de kredietbeoordelaar woensdag in een interview met persbureau Reuters.

Fitch is de enige van de drie grote kredietbeoordelaars die vooralsnog de hoogst mogelijke rating voor Frankrijk hanteert. Standard & Poor's verlaagde de rating in januari al van AAA naar AA en concurrent Moody's verlaagde zijn beoordeling van de tweede Europese economie onlangs met een stap van AAA naar AA1.

Zorgen over de financiën van het eurozoneland borrelen al lang onder het oppervlak na 3 jaar van schuldencrisis, maar de financiële markten hebben Frankrijk tot nu toe het voordeel van de twijfel gegeven.

Uitdaging

''Wij denken dat het voor Frankrijk een uitdaging wordt om het begrotingstekort op 3 procent te houden, zeker gezien de magere groeivooruitzichten'', zei Stringer. ''Elke tegenvallende prestatie op het gebied van begrotingsconsolidatie of fundamentele economische hervormingen kan leiden tot een afwaardering in 2013.''

Fitch verwacht een economische groei voor Frankrijk van 0,3 procent volgend jaar. 

Alle berichten over de schuldencrisis