AMSTERDAM - De Europese beurzen moesten donderdag de openingswinsten weer uit handen geven. Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat later op de dag bekend zal worden gemaakt.

''Het is een wisselvallige markt. Beleggers kijken de kat uit de boom. De beurzen zijn vlak voor het kwartaalcijferseizoen en het Amerikaanse banenrapport op vrijdag zoekende naar richting.

Ook wordt gewacht op de ECB. In Amsterdam gaat SBM onderuit na een kritisch artikel in de Noorse media over het probleemproject Yme", stelt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent lager op 327,08 punten. De MidKap-index bleef onveranderd op 525,24 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen daalden tot 0,4 procent.

De ECB vergadert momenteel in Slovenië over het monetaire beleid. Na de aankondiging van het opkoopprogramma van staatsleningen van zwakke eurolanden zal de ECB donderdag waarschijnlijk geen grote aankondigingen doen en de rente onveranderd laten op 0,75 procent. Wel wordt gelet of president Mario Draghi meer duidelijkheid zal geven over de strenge voorwaarden van het steunprogramma.

AEX

In de AEX waren dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore en telecombedrijf KPN de grootste dalers met verliezen van 2,6 en 2,5 procent. Chipmachinemaker ASML was de grootste stijger met een winst van 0,8 procent.

In de MidKap was kabelbedrijf Ziggo de grootste verliezer met een min van 1,5 procent. De bouwbedrijven BAM en Heijmans waren de sterkste stijgers met winsten van 1,4 procent.

Imtech won 1,2 procent. De technisch dienstverlener sloot een 10-jarig contract met vliegtuigfabrikant Airbus om de lak van vliegtuigen te drogen.

De euro was 1,2938 dollar waard, tegen 1,2915 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De olieprijzen stegen licht na de forse prijsdaling een dag eerder. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 88,57 dollar per vat. Brentolie klom 0,9 procent tot 109,09 dollar per vat.