FRANKFURT - Duitsland slaagde er woensdag niet in voldoende beleggers te interesseren in de veiling van 5 miljard euro aan staatsleningen.

De centrale bank van het land, de Bundesbank, moest daardoor een uitzonderlijk groot deel van de uitgifte opdweilen.

Door de historisch lage rente van 1,5 procent op het 10-jarige staatspapier kochten commerciële banken samen slechts voor 3,2 miljard euro.

De Bundesbank moest de resterende 36 procent van de lening voor zijn rekening nemen en zal de obligaties verkopen in de zogeheten secondaire markt.

Het Finanzagentur, dat de uitgifte van staatsleningen organiseert, stelde na afloop dat ''de veiling de volatiele marktomstandigheden illustreert''. Bij de eerste uitgifte van de lening, op 5 september, bleef de vraag ook al achter bij het aanbod.

Italië

Italië was woensdag goedkoper uit met de verkoop van een kortlopende lening dan eind augustus, ondanks onzekerheid over de vraag wanneer Spanje om Europese steun zal vragen.

Rome haalde 9 miljard euro op met de verkoop van 6-maandse leningen en betaalde een rente van 1,503 procent. Bij de lening eind augustus was de rente op een lening met dezelfde looptijd nog 1,585 procent.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier