WARSCHAU - Een groep ministers van Buitenlandse Zaken van EU-landen pleit in een rapport voor een federaler bestuur van Europa.

Ze willen de EU-landen verder integreren en meer samenwerking tussen de nationale legers. Sommige ministers bepleiten zelfs een heus Europees leger.

De zogeheten 'Future of Europe'-groep rond de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle legt haar rapport voor aan de EU-leiders, na slotoverleg maandagavond in Warschau.

De ministers willen in november een zo breed mogelijke conferentie. Daarbij moeten ook het Europees Parlement en de nationale parlementen worden betrokken, aldus de Belgische minister Didier Reynders. Doel is dat er in 2013 duidelijkheid is, vooruitlopend op de verkiezingen van het Europees Parlement in juni 2014.

Rosenthal

Nederland was bij het slotoverleg betrokken via een hoge ambtenaar. Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) informeert de Tweede Kamer dinsdag per brief over de uitkomst, aldus zijn woordvoerder. Rosenthal had eerder laten weten dat de EU moet hervormen, vooral voor meer economische groei.

Hij ziet ook het bewaken van de EU-grenzen als een gemeenschappelijk belang om ongewenste migranten tegen te houden.

Van Rompuy

Naast de ministers, sleutelt ook EU-president Herman Van Rompuy aan plannen voor een sterkere economische unie. In de herfst komt ook de Europese Commissie met haar blauwdruk voor een robuuster eurozone.

Lees alles over de schuldencrisis