LISSABON - De Portugese economie is in het tweede kwartaal met 1,2 procent gekrompen.

Vooral de binnenlandse vraag en de investeringen leden onder de bezuinigingen die het land moet doorvoeren als gevolg van de ontvangen Europese noodsteun.

Dat meldde het Portugese statistiekbureau INE vrijdag. De cijfers komen overeen met die uit een eerste raming medio augustus. In het eerste kwartaal kromp de economie in Portugal ook al, maar slechts met 0,1 procent.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011 nam de totale omvang van de economie met 3,3 procent af. In het eerste kwartaal bedroeg de krimp op jaarbasis 2,3 procent.

Nieuwe maatregelen

Portugal heeft een reeks nieuwe maatregelen aangekondigd om de economie uit het slop te trekken. Zo moeten werknemers meer afdragen voor sociale voorzieningen. Dat zei de conservatieve premier Pedro Passos Coelho vrijdagavond in een televisietoespraak.

De sociale premie voor werknemers gaat omhoog van 11 naar 18 procent. Werkgevers hoeven juist minder bij te dragen. De regering hoopt zo dat bedrijven sneller mensen in dienst nemen. Meer dan 15 procent van de beroepsbevolking in Portugal is werkloos.

Lees alles over de schuldencrisis