AMSTERDAM - Spanje heeft donderdag staatsleningen met looptijden van 2, 3 en 4 jaar in de markt gezet tegen fors lagere rentes dan bij eerdere, vergelijkbare veilingen.

De totale opbrengst was 3,5 miljard euro. Dat is precies het bedrag dat het land maximaal wilde ophalen.

De 2-jarige lening bracht 682 miljoen euro op tegen een rente van 2,8 procent. Bij een vergelijkbare plaatsing in juni moest nog 4,7 procent worden geboden.

Op de 3-jarige lening die 1,4 miljard euro opleverde, bedroeg de rente 3,7 procent, tegen 5,1 procent bij een veiling in juli. De langst lopende lening bracht eveneens 1,4 miljard euro in het laatje tegen 4,6 procent rente. Dat was in juli nog 5,1 procent.

Het rendement op 10-jarig Spaans staatspapier zakte na de succesvolle veiling tot 6,3 procent. Een dag eerder was de rente al gezakt naar 6,4 procent doordat investeerders erop rekenen dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag maatregelen aankondigt om de Spaanse financieringszorgen te verlichten.

Frankrijk

Frankrijk haalde donderdag bijna 3 miljard euro op met de veiling van 10-jaarsleningen. De rente op die leningen daalde naar 2,21 procent, het laagste niveau ooit. Bij een vergelijkbare veiling in juli bedroeg de rente 2,53 procent. In juni werd een niveau bereikt van 2,46 procent.

De Franse staat gaf donderdag ook leningen met looptijden van 5 en 15 jaar uit. In totaal werd donderdag met de veiling van Franse staatsobligaties 7,98 miljard euro opgehaald. Er werd gemikt op 7 tot 8 miljard euro.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier