AMSTERDAM - De Spaanse regering stort zes miljard euro extra in een eigen fonds bedoeld voor de financiële sector in het land. 

Dat heeft een medewerker van het ministerie van economische zaken dinsdag gezegd.

Door de extra storting beschikt bankenfonds FROB nu over vijftien miljard euro. Spanje is nog in afwachting van de steun van collega-eurolanden.

Hoe het land de extra bijdrage aan het fonds gaat betalen is nog niet besloten, zei de medewerker die anoniem wilde blijven. Een mogelijkheid is om hiervoor nieuwe schuldpapieren uit te geven.

Bankia

Het extra geld is nodig om het noodlijdende Bankia een extra geldinjectie te kunnen geven via het opkopen van aandelen. Net als veel andere Spaanse banken kampt Bankia met een giftige vastgoedportefeuille, nadat de prijzen van huizen en gebouwen in 2008 ineen zijn gestort.

Onderzoek

In totaal heeft Bankia voor negentien miljard euro aan publieke steun gevraagd. Hoeveel er precies naar de bank gaat wordt in de komende weken bekendgemaakt, als een onafhankelijk onderzoek naar de Spaanse banken is afgerond, zegt de FROB.

Dat onderzoek moet ook duidelijk maken hoeveel Spanje krijgt van de zestien andere eurolanden voor de hulp aan de bankensector. Het land heeft honderd miljard euro toegezegd gekregen, maar het precieze hulpbedrag is nog niet bekend.

Ontmantelen

De regering verwacht het geld begin november overgemaakt te krijgen, als de plannen voor de herstructurering van de banken tot in detail bekend zijn gemaakt.

Afgelopen vrijdag besloot de Spaanse regering tot de oprichting van een 'bad bank'. Daarin moeten de giftige bezittingen van de banken worden ondergebracht. De Spaanse centrale bank moet tegelijkertijd meer macht krijgen om banken te ontmantelen.

Lees alles over de schuldencrisis