AMSTERDAM - De oprichting van de Europese banktoezichthouder laat nog wel even op zich wachten. Dat stelt de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble.

Tegen de Duitse radio zei hij maandag dat het onwaarschijnlijk is dat de waakhond volgend jaar operationeel wordt.

De banken hopen volgend jaar al direct van de Europese noodfondsen geld te kunnen lenen. De lidstaten van de Europese Unie hebben in juni als voorwaarde gesteld dat er dan eerst een toezichthouder moet zijn die banken kan controleren en bijsturen.

Bankenwaakhond

De Europese Commissie komt op 12 september met het voorstel over de bankenwaakhond. EU-commissaris Michel Barnier (interne markt) had eerder de hoop uitgesproken dat deze komende januari al gefaseerd zijn werk zou kunnen gaan doen.

De waakhond zou dan begin 2014 toezicht houden over alle banken in de eurozone.

"Ik heb mijn twijfels dat het zo snel komt", zei Schäuble op Deutschlandfunk. "Dus opnieuw heb ik het idee dat er verwachtingen worden geschapen die niet ingelost gaan worden. We komen er niet eens in de buurt."

Oneens

Brussel en Berlijn zijn het wat betreft de bankentoezichthouder wel vaker niet eens. Barnier wil dat alle banken centraal worden gecontroleerd door de Europese Centrale Bank.

Duitsland vindt dat alleen de grote banken die essentieel zijn voor de financiële stabiliteit onder het werkveld van de toezichthouder moeten vallen. Berlijn wil bovendien dat de toezichtfunctie van de ECB strikt gescheiden wordt van het monetaire beleid.

Vijf vragen over het noodfonds

Lees alles over de schuldencrisis