MADRID - Het terugdringen van het begrotingstekort is de belangrijkste prioriteit van de Spaanse regering. 

Dat heeft de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos maandag gezegd op de Spaanse radio.

Spanje wil het tekort dit jaar terugdringen tot 6,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), van 8,9 procent in 2011, zoals is afgesproken met Brussel. ''Het verlagen van het tekort is prioriteit nummer 1 binnen ons economisch beleid. Onze toewijding aan dit doel is zeer groot'', aldus De Guindos. Over de eerste 7 maanden van dit jaar kwam het Spaanse begrotingstekort uit op 4,6 procent van het bbp.

De Spaanse regering heeft een omvangrijk pakket belastingverhogingen en bezuinigingen aangekondigd om het tekort te verlagen. In 2014 moet het Spaanse begrotingstekort uitkomen op 2,8 procent, onder het EU-plafond van 3 procent.

Andalusië

De Spaanse autonome regio Andalusië vraagt de centrale Spaanse overheid om steun. De regio heeft meteen 1 miljard euro nodig om de rekeningen te kunnen blijven betalen. Dat heeft een woordvoerder maandag gezegd.

Andalusië is de vierde regio die de centrale regering om geld vraagt om het hoofd boven water te houden. Catalonië, Valencia en Murcia gingen Andalusië voor. De Spaanse regering reserveerde in juli 18 miljard euro voor noodsteun aan de autonome regio's.

Afgelopen week lieten Catalonië en Valencia weten respectievelijk 5 miljard en minstens 4,5 miljard euro steun nodig te hebben. Volgens de regering is het noodfonds echter groot genoeg.

De regio's kampen met grote schulden. Vorig jaar waren ze de belangrijkste veroorzakers van het missen van Spanjes doelstelling om zijn tekort te beperken tot 6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In plaats daarvan kwam het tekort toen op 8,9 procent.