'Loonstijging Noord-Europa geen oplossing crisis'

AMSTERDAM – Noord-Europa en Zuid-Europa concurreren weinig met elkaar. Een loonstijging in de noordelijke landen om de concurrentiepositie te verbeteren van noodlijdende landen zoals Griekenland werkt daarom ook niet.

Dit schrijft de Nederlandsche Bank (DNB) in een analyse woensdag.

Verschillende economen, waaronder de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Paul Krugman, hebben dit eerder wel geopperd als oorzaak en een oplossing voor de huidige crisis.

Door de behouden loonstijging in noordelijke landen zouden werknemers in landen zoals Portugal en Griekenland te duur zijn.

Een remedie voor de crisis zou daarom ook een loonstijging in Noord-Europa zijn, volgens deze economen.

De DNB schrijft nu dat de exportproducten van Duitsland en Nederland erg verschillen met die van Zuid-Europa. "De export van Nederlands gas en Duitse auto’s concurreert weinig met Zuid-Europese exportproducten als toerisme, textiel en agrarische producten.”

Handelsbalans

Uit een economisch model van de DNB blijkt zelfs dat de handelsbalans van Zuid-Europese landen slechter wordt door een loonstijging van 1 procent in Nederland en Duitsland.

Een hoger loon in de noordelijke landen betekent volgens de DNB dat de werkloosheid stijgt en de investeringen dalen, waardoor Duitsland en Nederland minder Zuid-Europese producten kunnen invoeren.

Dit terwijl het aandeel van Nederland in de importen van de Zuid-Europese landen de afgelopen tien jaar grotendeels gelijk zijn gebleven.

Beweeg de cursor over de diagram om de percentages te zien te zien. De gegevens zijn afkomstig van DNB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Sjors Rodenburg

Azië

Volgens de bank moet de oorzaak voor de handelstekorten in de landen voornamelijk worden gevonden in de toegenomen concurrentie uit Azië en de gestegen olieprijs.

De periferielanden hebben de afgelopen tien jaar niet alleen veel meer producten uit China geïmporteerd, ook hun export heeft te lijden onder de Chinese concurrentie.

De onderzoekers benadrukken dat loonmatigingen en structurele hervormingen nodig zijn om de Zuid-Europese economieën weer concurrerend te maken.

Lees alles over de schuldencrisis

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie