ATHENE - Griekenland wil twee jaar langer de tijd krijgen om de bezuinigingen door te voeren die nodig zijn om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Dat meldde de Britse krant Financial Times woensdag op basis van Griekse documenten.

Griekenland moet de komende twee jaar voor nog eens 11,5 miljard euro aan bezuinigingen doorvoeren om aan de voorwaarden voor de noodsteun van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te voldoen.

De Griekse regering zou die operatie over vier jaar willen uitstrijken. Daardoor zou het tekort jaarlijks met 1,5 procentpunt moeten worden teruggebracht, in plaats van de 2,5 procentpunt die nu wordt gevraagd.

Extra steun

Het land heeft daarvoor volgens de krant 20 miljard euro aan extra steun nodig. Die middelen zou het geld voor een deel van het IMF willen lenen en voor een deel willen ophalen met korte leningen. Daardoor zou er geen extra steun uit Europa nodig zijn.

Griekenland zou daarnaast inzetten op uitstel van de eerste afbetalingen van de internationale noodleningen, van 2016 tot 2020. In dat jaar moet het land eigenlijk beginnen met het terugbetalen van het tweede deel van de noodsteun.

Voorstellen

De Griekse premier Antonis Samaras legt de voorstellen naar verwachting volgende week voor aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.

Een woordvoerder van de Duitse regering liet woensdag weten dat Duitsland vooralsnog vasthoudt aan de afspraken die bij de verstrekking van de hulpkredieten zijn gemaakt.

Implementatie

''Natuurlijk zal de kanselier luisteren naar wat Samaras heeft te zeggen over de stituatie in Griekenland en de implementatie van het programma. Maar de bestaande verplichtingen van Griekenland blijven de basis voor elke beslissing.''

Volgens de belangrijkste economische adviseur van Samaras, Iannis Mourmouras, is uitstel door de diepe economische recessie in Griekenland gerechtvaardigd. ''Er wordt een excessieve reductie van het tekort gevraagd in 2013 en 2014'', stelde hij. ''Een overdosis bezuinigingen werkt zelfvernietigend.''

Alles over Griekenland en de schuldencrisis in ons dossier