Griekse economische krimp neemt af

ATHENE - De Griekse economie is in het tweede kwartaal met 6,2 procent op jaarbasis gekrompen.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde, voorlopige schatting van het Grieks bureau voor de statistiek.

Daarmee is de krimp afgenomen ten opzichte van het eerste kwartaal. Toen daalde het bruto binnenlands product met 6,5 procent.

De Griekse economie bevindt zich al vijf jaar in een recessie. Bijna één op de vier Grieken is inmiddels werkloos. Van de jongeren tussen 15 en 24 zit zelfs 55 procent zonder baan.

IMF

''We wisten dat de Griekse economie blijft worstelen, maar hopelijk is de afname van de krimp een teken dat de bodem in zicht is'', zei hoofdeconoom Chris Williamson van onderzoeksbureau Markit tegen persbureau Reuters. De Griekse centrale bank verwacht over heel 2012 een economische krimp van 4,5 procent.

De Griekse economie is afhankelijk van leningen van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) ter waarde van ongeveer 240 miljard euro. De sterke krimp van de Griekse economie maakt het moeilijker voor de Griekse regering om het begrotingstekort te dichten.

Havens privatiseren

De Griekse staat wil 23 havens privatiseren. Daaronder zijn de havens op vakantie-eilanden als Rhodos, Mykonos en Zakynthos. Dat heeft Athene maandag bekendgemaakt. Het is niet bekend hoeveel geld de verkoop moet opleveren.

Eerder bood Griekenland al 12 andere havens te koop aan, waaronder Piraeus, Thessaloniki, Corfu en Heraklion op Kreta. Ook 37 regionale vliegvelden staan in de etalage.

Griekenland moet van Europa veel bezittingen van de hand doen. Met dat geld moet Athene de begroting op orde brengen en de staatsschuld verkleinen.

Alle berichten over Griekenland en de schuldencrisis

Lees meer over:
Tip de redactie