AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) gaat het opkoopprogramma van staatsobligaties van noodlijdende eurolanden als Spanje en Italië mogelijk hervatten. 

Dit stelde ECB-president Mario Draghi donderdag in een toelichting op het rentebesluit van de bank. Het belangrijkste rentetarief van de bank blijft gehandhaaft op 0,75 procent.

Economen hadden al verwacht dat de ECB de rente onveranderd zou laten. Vorige maand verlaagde de ECB de rente nog met een kwart procentpunt.

Onacceptabel

Draghi stelde dat de rentes op de staatsobligaties van noodlijdende landen als Spanje en Italië momenteel 'onacceptabel' zijn. De aankopen van de bank zullen van een "adequate omvang'' zijn, stelde Draghi.

De financiële markten keken reikhalsend uit naar de toelichting van Draghi, maar zijn belofte lijkt tegen te vallen. Vorige week zei hij nog dat de ECB alles zou doen om de euro overeind te houden, maar donderdag werden geen concrete voorstellen van de bank hiertoe gedaan. 

Draghi herhaalde alleen dat de centrale bank bereid is om verdere maatregelen te nemen in de strijd tegen de schuldencrisis. Wel beloofde Draghi dat de bank in de komende weken naar maatregelen kijkt die normaliter niet door de ECB worden genomen.

Stilgelegd

De ECB heeft sinds vier maanden het opkoopprogramma van de obligaties van zwakkere eurolanden stilgelegd. Dit is van grote invloed op de rentestand. De ECB kocht tussen mei 2010 en begin dit jaar voor ongeveer 211 miljard euro aan obligaties.

De bedoeling was de handel in die obligaties overeind te houden, zodat de rentes op de obligaties niet te sterk zouden stijgen. Nu het programma stil ligt, lopen de rentes alleen maar verder op.

Dit gebeurde opnieuw na de persconferentie.  Het uitblijven van directe actie stuwde de rente op 10-jarige Spaanse obligaties van 6,65 naar 6,96 procent. Het vergelijkbare rendement op Italiaanse obligaties ging van 5,75 naar 6,18 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de rentepercentages te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Geen vervanging

Draghi stelde donderdag dat de euro 'onomkeerbaar' is. Wel verklaarde hij dat de ECB regeringen niet kan vervangen. "Het is aan de regeringen zelf om om hulp te vragen."

Deze landen moeten dan eerst bij het Europese noodfonds EFSF aankloppen voordat de ECB in actie komt, stelde hij. De ECB zal vervolgens volledige openheid geven over de landen die worden gesteund en de bedragen die daarmee gemoeid zijn.

De Europese beurzen doken donderdagmiddag na de toelichting van Draghi omlaag. De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,9 procent lager op 324,93 punten. De MidKap-index zakte 1,2 procent tot 494,31 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 1,5 procent. Londen daalde 0,8 procent. In Madrid leverde de beurs bijna 4 procent in. De Amerikaanse beurzen zullen naar verwachting ook lager openen.

Lees meer staatsobligaties

Alles over de schuldencrisis