MADRID - Spanje zal het Europese noodfonds niet vragen om Spaanse staatsleningen op te kopen om zo de hoge rente op die leningen tegen te gaan. 

Dat heeft het hoofd van de Spaanse schatkist, Inigo Fernandez de Mesa, maandag gezegd tegen de krant Expansion.

''Het staat niet op de Spaanse agenda om hulp van het fonds te vragen en onze schulden op te kopen, helemaal niet. Dit is nog niet gebeurd en zal ook niet gebeuren'', aldus Fernandez de Mesa.

Spanje zou een formeel verzoek moeten indienen om geld te ontvangen van het noodfonds, maar de Spaanse overheid sluit tot dusver elke suggestie van noodhulp voor het land uit.

Volgens de bewindsman is de hoge rente op Spaanse staatsleningen ''niet overeenkomstig met de fundamenten van de Spaanse economie'' en verwacht hij dat er spoedig een ''correctie'' zal plaatsvinden.

68 procent ingevuld

Fernandez de Mesa zei verder dat de Spaanse financieringsbehoefte dit jaar al voor 68 procent is ingevuld.

De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen piekte vorige week op meer dan 7,7 procent door zorgen dat Spanje officieel om steun van de EU zal moeten vragen. Het land heeft al een pakket van 100 miljard euro toegezegd gekregen van de eurolanden om de zwakke Spaanse bankensector te ondersteunen.

Beweeg de cursor over de lijn om de rentepercentages te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Opkopen van staatsobligaties

De Spaanse rente ging later weer flink omlaag nadat de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, had aangegeven dat de ECB alles zal doen om de euro te redden.

Daarbij hintte hij dat de ECB opnieuw kan overgaan tot het opkopen van staatsobligaties om de hoge rente tegen te gaan. Maandag stond de Spaanse 10-jaarsrente op circa 6,6 procent.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier