LONDEN - De eurozone staat een economische ramp te wachten als de financieel sterkere landen en de centrale bank niet bereid zijn meer schulden op zich te nemen.

Dat heeft een vooraanstaande economische denktank woensdag gemeld in een rapport. ''Wij denken dat Europa slaapwandelt richting een catastrofe van onmetelijke proporties.

Het gevoel van een crisis die maar niet eindigt, met de ene na de andere dominosteen die omvalt, moet eindigen'', aldus het Institute for New Economic Thinking (INET), dat wordt gesteund door de Amerikaanse superbelegger George Soros.

De ENIT-economen vinden dat de lidstaten versneld schulden gezamenlijk moeten gaan delen en dat een toezichthouder moet worden opgericht die autoriteit heeft over nationale overheden. Ook vindt het instituut dat landen met begrotingsoverschotten meer staatsleningen moeten gaan opkopen.

Beginontwerp

Volgens de economen moet Europa het foutieve beginontwerp van de eurozone rechtzetten en de kosten van dat herstel oppikken. Als de crisis wordt opgelost is dat zowel voor de schuldeisende landen als voor de landen met schuldproblemen een win-winsituatie, aldus het rapport.

De 17 economen die het onderzoek hebben geschreven, zijn van mening dat de stappen die door de Europese landen tot dusver zijn genomen de financiële markten nog niet hebben overtuigd en niet ver genoeg gaan.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier