Spanje duur uit met lange leningen

MADRID - Spanje heeft donderdag hoge rentes moeten bieden om langlopende leningen aan de man te brengen. 

De interesse voor de staatsobligaties was minder groot dan bij vorige vergelijkbare veilingen.

Spanje betaalt een rente van 6,5 procent voor vijfjarige leningen en 5,2 procent over obligaties met een looptijd van 2 jaar.

Bij vorige vergelijkbare veilingen bedroegen die rentes respectievelijk 6 en 4,4 procent. De vraag naar de obligaties was twee keer groter dan het aanbod. Bij de vorige veiling overtrof de vraag het aanbod drie tot vier keer.

Met 3 miljard euro voldeed de opbrengst van de veilingen wel aan de doelstelling van de Spaanse overheid.

10 jaar

Na de veiling liep de rente op 10-jarige Spaanse obligaties op van 6,9 naar 7 procent. De hoge rentes op de Spaanse staatsleningen geven aan dat Spanje ondanks de aankondiging van nieuwe omvangrijke bezuinigingsoperaties het vertrouwen van beleggers nog niet heeft herwonnen.

De hoge rentes maken de Spaanse staatsschuld op termijn onhoudbaar. Zolang de rente niet daalt, groeit de kans dat ook Spanje uiteindelijk bij Europa moet aankloppen voor noodsteun. Dit overkwam eerder Griekenland, Ierland en Portugal.

Spanje kreeg al wel 100 miljard euro toegezegd voor zijn noodlijdende bankensector. 30 miljard zou Spanje eind juli al ontvangen om zo zijn noodlijdende banken te herkapitaliseren.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie