BRUSSEL - De eurolanden hebben een politiek akkoord gesloten over de voorwaarden voor miljardensteun voor de Spaanse bankensector. Eind juli kunnen de eerste 30 miljard euro vloeien.

Dat maakte voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep van ministers van Financiën van de eurozone dinsdagochtend bekend.

Spanje stemde in met strengere regels voor zijn banken in ruil voor Europese noodleningen. Minister Jan Kees de Jager gaat de Tweede Kamer zo snel mogelijk om goedkeuring van het akkoord vragen. Hij hoopt dat een besluit donderdag of vrijdag kan worden genomen.

PVV-leider Geert Wilders stelt dinsdag in een reactie op het nieuws dat de Kamer terug moet komen van het zomerreces om de steun aan Spanje te bespreken. "Het is een schande dat dit kabinet de Nederlandse belastingbetaler trakteert op miljarden aan belastingverhogingen terwijl het tegelijkertijd met miljarden strooit richting Spanje”, vindt Wilders.

Het is nog onduidelijk of de voltallige Kamer moet terugkomen. De zaak kan ook worden besproken in een algemeen overleg waar alleen de specialisten op het gebied van financiën aanwezig zijn.

Bevestigen

De eurolanden hopen volgende week de overeenkomst definitief te bekrachtigen, zo verklaarde De Jager na ruim 9 uur onafgebroken overleg met zijn collega's in Brussel. De bevestiging kan tijdens een telefonische conferentie.

Bekijk de verklaring van Juncker

Noodkredieten

De eurolanden beloofden Spanje vorige maand maximaal 100 miljard euro aan noodkredieten om zijn banken te versterken. In ruil voor die leningen verplicht Spanje zijn banken om het kernkapitaal te verhogen.

Daarnaast wordt er een zogenoemde bad bank opgericht, waar banken hun verliesgevende bezittingen in onder moeten brengen. Volgens De Jager komen er maxima voor de vaste salarissen en zijn bonussen verboden.

Jaar extra

Het euroland Spanje krijgt daarnaast een jaar extra om het begrotingstekort terug te dringen tot onder de Europese limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product. De Spaanse overheid mag er nu tot 2014 over doen.

Ze gingen akkoord met het voorstel van de Europese Commissie maandag. De commissie wijst erop dat sprake is van een verslechtering van de economische situatie zonder dat Spanje daar veel aan kan doen.

Madrid mag dit jaar hooguit een tekort van 6,3 procent hebben en volgend jaar moet het dalen tot 4,5 procent, om in 2014 uit te komen op 2,8 procent.

Gat

Spanje beloofde aanvankelijk het gat dit jaar terug te dringen tot 5,3 procent. Vorig jaar was het tekort nog 8,5 procent.

Op het overleg tussen de eurolanden is tevens afgesproken dat de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker nog zo'n half jaar voorzitter van de eurogroep van ministers van Financiën van de 17 eurolanden blijft, zoals al eerder was aangekondigd.

Als gevolg zakte de rente op Spaanse staatsobligaties dinsdagochtend. De rente op 10-jarige Spaanse obligaties zakte tot 6,9 procent, tegen circa 7,1 procent op maandag. Ook het rendement op vergelijkbare Italiaanse obligaties daalde, van 6,1 naar 5,95 procent.

Lees alles over de schuldencrisis