BRUSSEL - Nederland sluit een ruzie tussen Noord-Europese met de Zuid-Europese eurolanden over directe hulp aan banken niet uit.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei dat maandag in Brussel kort voor het begin van overleg met zijn collega's uit de 16 andere eurolanden.

Hij benadrukte dat er eerst gemeenschappelijk Europees toezicht op de banken moet komen voordat Europese noodfondsen direct steun kunnen gaan bieden aan banken in moeilijkheden. Deze toezichthouder komt waarschijnlijk onder de ECB te hangen, zo werd anderhalve week geleden tijdens een EU-top afgesproken.

De Jager erkende dat dat mogelijk een jaar kan duren, ook al hoopt bijvoorbeeld Spanje sneller op hulp voor zijn zwakkere banken. Op de EU-top werd juist afgesproken de bankenunie al voor het einde van het jaar in te stellen.

Unanimiteit

De Jager hamerde net als premier Mark Rutte vorige week voor unanimiteit bij een toekomstig besluit voor hulp aan de banken, hoewel sommige landen en ook EU-president Herman van Rompuy daar anders over denken. ''Dan zal toch het Nederlandse standpunt zegevieren'', zo stelde de bewindsman.

Alhoewel besluiten over het noodfonds unaniem moeten worden aangenomen is bij een zogenaamde noodprocedure echter slechts een meerderheid van 85 procent van de stemmen vereist en is een tegenstem van Nederland niet doorslaggevend voor het toewijzen van de steun.

Hervormingen

Door banken direct uit het noodfonds te financieren, wordt de lening niet opgeteld bij de staatsschuld van het betreffende land. Daardoor hoeft het land niet aan strenge hervormings- en bezuinigingsvoorwaarden te voldoen.

Nederland vindt die hervormingen noodzakelijk voordat het akkoord kan gaan met de steun.

Rentes

De maatregel moet een dempend effect hebben op de steeds oplopende rentes op de staatsobligaties van met name Zuid-Europese landen als Spanje en Italie. "Een doorbraak", zo stelde Van Rompuy vorige week nog eens.

Maar Finland liet vorige week na afloop van de top weten het toch geen goed idee te vinden dat het noodfonds voor de eurozone staatspapier van eurolanden opkoopt. Het land stelde in dit standpunt samen op te trekken met Nederland.

Een woordvoerder van het ministerie van financiën sprak dit tegenover NU.nl echter tegen. Wel liet premier Mark Rutte eerder weten niets in de maatregel te zien omdat het een geldverslindend wapen is.

Markten

De markten lijken dan ook een verminderd vertrouwen te hebben over de uitkomsten van de top: de rente op 10-jarige Spaanse obligaties stond maandagmiddag op 7,1 procent, de Italiaanse obligaties staan op 6,1 procent stond. Veel economen beschouwen die niveaus als onhoudbaar.

De Jager vroeg maandag om geduld. ''Het zal echt toch enige tijd duren voordat de rust op de markten zich zal herstellen'', aldus De Jager.

ECB-president Draghi stelde maandag voorafgaand aan het overleg dat de Europese regeringen zich er terdege van bewust van zijn dat de beslissingen die op de top genomen zijn snel moeten worden doorgevoerd. "Ze weten dat we het ons niet kunnen veroorloven te treuzelen. Ik heb iets meer vertrouwen dan de meesten in de verklaringen die na de top werden gegeven", aldus Draghi.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier