BRUSSEL - In Europa komt een gezamenlijke toezichthouder op banken. Dat is besloten op de top van de Europese Unie in Brussel. EU-president Herman Van Rompuy sprak van een doorbraak.

De afspraken werd gemaakt op de eerste dag van de tweedaagse ontmoeting van de Europese leiders in Brussel. De bijeenkomst die uren langer duurde dan voorzien.

Premier Mark Rutte liet tijdens een persconferentie weten dat er aan de onderhandelingstafel 'flink geknokt is' over de verschillende voorstellen om de schuldencrisis het hoofd te kunnen bieden.

Druk

Rutte gaf als een van de weinige Europese leiders nog een persconferentie aan het einde van de eerste dag van de top. De dag duurde mede zo lang, omdat Spanje en Italië tijdens het beraad bekendmaakten een 120 miljard euro tellend plan voor meer groei en banen in Europa te dwarsbomen totdat er een toezegging werd gedaan om op korte termijn iets te doen om de landen te helpen.

Rutte noemde het vrijdagochtendvroeg positief dat de druk van Italië en Spanje om op korte termijn staatsobligaties van die landen op te kopen via het noodfonds zijn afgewend. "Al die ideeën zijn in feite gesneuveld", zo stelde hij.

Bankentoezicht

De Europese financiële vangnetten moeten staatsobligaties van eurolanden kunnen gaan kopen, zo besloten de leiders van de eurozone verder op de EU-top.

De belangrijkste afspraak blijft echter het instellen van een gezamenlijk bankentoezicht, waarbij banken direct van kapitaal kunnen worden voorzien via het Europese noodfonds. Dit toezicht moet er voor het einde van het jaar zijn. "Een doorbraak", zo stelde Van Rompuy. "Een logische stap", aldus Rutte.

Voorwaarde is wel dat er eerst een toezichthouder wordt ingesteld. Rutte benadrukte tijdens de persconferentie daarom dan ook dat dit voor hem een essentiele voorwaarde is.

Invloed

De Italiaanse en Spaanse invloed lijkt in andere plannen echter toch flink aanwezig: zij kunnen in de toekomst hun staatsobligaties laten opkopen door het noodfonds, zonder dat zij aan een Europees hervormingsprogramma moeten voldoen.

Het opkopen van staatsobligaties kan alleen als het land wel voldoet aan de Europese begrotingsnormen. Beiden landen hadden echter gehoopt dat noodfonds automatisch staatspapier zou gaan opkopen als de rente boven een bepaald percentage zou stijgen.

De leiders spraken af dat zodra het bankentoezicht er is, de steun die de Spaanse bankensector binnenkort krijgt, ook onder dit nieuwe instrument gaat vallen. De toegezegde maximale 100 miljard euro voor de Spaanse banken drukt dan niet langer op de Spaanse begroting. Hierdoor krijgen hopelijk beleggers weer meer vertrouwen in Spanje.

Discussie

"Wat mij bevalt is de verdere aanscherping van het toezicht", zo reageerde Rutte verder op het masterplan van Van Rompuy. " Wat me minder bevalt is dat er elementen in het rapport staan dat je bevoegdheden overdraagt aan Europa. Daar moet nog een hele discussie over worden gevoerd. "

Vicieuze cirkel

"Het is noodzakelijk om de vicieuze cirkel tussen de banken en de kapitalen te doorbreken", zo maakte Van Rompuy bekend tijdens de presentatie van de plannen. "We bevestigen nogmaals dat we er alles aan zullen doen om de financiele stabiliteit in het eurogebied te waarborgen."

Lees alles over de schuldencrisis

Lees tweets over dit nieuws op NUlive