BRUSSEL – Italië en Spanje hebben de Europese landen donderdag onder druk gezet op de EU-top door nog niet in te stemmen met de afspraken voor meer groei en banen in Europa.

Dit bleek donderdag na een persconferentie van EU-president Herman van Rompuy in Brussel. De 27 lidstaten van de Europese Unie zijn donderdag en vrijdag bijeen om overeenstemming te bereiken voor maatregelen tegen de schuldencrisis.

Die overeenstemming leek er donderdag te zijn gevonden voor het beschikbaar stellen van 120 miljard euro voor het groeipact, maar de plannen worden vooralsnog tegen gehouden door Italië en Spanje.  Over het groeipact waren eerder al afspraken gemaakt en worden naar verwachting vrijdag bekrachtigd.

Rentes

Het is voor Italië en Spanje momenteel moeilijk geld lenen op de kapitaalmarkten wegens een dalend vertrouwen. De landen eisen dan ook dat Europa hen helpt om de rentes op hun leningen omlaag te brengen, bijvoorbeeld door leningen op te kopen via het noodfonds.

In de aanloop naar de top werd de druk door de Italiaanse Mario Monti al opgevoerd, met zijn verklaring desnoods tot zondag te willen doorvergaderen.

Hollande

Hollande liet tijdens een ingelaste persconferentie in de nacht van donderdag op vrijdag weten deze landen te steunen in deze opvatting. "We moeten lagere rentes hebben voor Italie en Spanje." Dit terwijl de andere landen van de eurozone nog topoverleg voerden over plannen om de crisis aan te pakken. 

Volgens Hollande wordt er momenteel druk overleg gevoerd tussen de eurolanden over de noodmaatregelen voor Italie en Spanje. Door de discussie over de noodmaatregelen zijn de gesprekken over plannen voor de langere termijn voor Europa op de lange baan geschoven.

Masterplan

Het veel besproken masterplan van Van Rompuy komt volgens Hollande waarschijnlijk pas op een volgende top in oktober aan de orde.

Duitsland en Nederland hebben voorafgaand aan de top gesteld de Zuid-Europese landen alleen tegemoet te willen komen als er een strenger Europees toezicht en strenger begrotingsdiscipline komt. De voorspelling van Merkel voorafgaand aan de top dat het zal komen tot 'een stevige discussie' lijkt dan ook niet overdreven.

"De discussie over groei en banen heeft langer geduurd dan gehoopt", zo verklaarde Van Rompuy ook.

Inmiddels voeren alleen de 17 landen van de eurozone nog overleg. De Oostbloklanden, Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk zijn vlak na middernacht vertrokken van de top, om vrijdag weer terug te keren.

Experts

Financieel experts van de 17 eurolanden praten in de marge van de top momenteel ook over maatregelen om Spanje en Italië te helpen, zo bevestigde Van Rompuy eerder nieuws hierover.

Dat Van Rompuy openlijk bekend maakte dat er in principe een akkoord over het groeipact is mogelijk een manier om vanuit Brussel ook druk uit te oefenen op Spanje en Italie om hen vrijdag te laten tekenen voor de plannen.

De Europese regeringsleiders praten in de nacht van donderdag op vrijdag verder over de plannen om de eurocrisis te beteugelen. Ook vrijdag is nog een hele dag vol overleggen gepland.

Projectobligaties

Als het groeipact wordt ondertekend wordt er 5 miljard beschikbaar gesteld voor Europese projectobligaties, waarmee grote infrastructuurprojecten kunnen worden gefinancierd.

Ook zullen de bestaande Europese stimuleringsfondsen beter worden gebruikt. Daarnaast wordt het kapitaal van de Europese Investeringsbank met 10 miljard euro verhoogd, wat moet leiden tot tientallen miljarden euro's extra investeringen.

Lees meer over de top

Alles over de schuldencrisis