BRUSSEL – De Europese leiders hebben in de afgelopen twee jaar de adviezen van het Europees Parlement om de schuldencrisis aan te pakken links laten liggen.

"Op de EU-top vandaag worden voorstellen besproken, zoals eurobonds en een sterker begrotingsdiscipline, waar het Europees Parlement al veel langer voor pleit", zo zei de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz donderdag tijdens een persconferentie in Brussel.

Hij sprak een uur met de leiders van de Europese Unie. Die zijn donderdag en vrijdag in Brussel bijeen om te praten over oplossingen tegen de crisis. "Daarmee is kostbare tijd verloren."

Schulz noemde de sfeer aan tafel van de Europese leiders 'acceptabel'. Ook sprak hij zich uit voor het plan van de Europese premier Mario Monti, die wil dat het noodfonds ESM staatsobligaties van zijn land en Spanje opkoopt, omdat het voor deze landen steeds moeilijker wordt om geld te lenen op de kapitaalmarkten.

Tijdens een tweedaagse bijeenkomst voor leiders van de Europese Unie worden voorstellen besproken om de economische schuldencrisis op te lossen.

Lees meer over de top.