AMSTERDAM – De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag in een toespraak in het Duits parlement gezegd dat er geen snelle en makkelijke oplossing uit de crisis is.

Ze sprak het parlement toe in aanloop naar de Europese top aanstaande donderdag en vrijdag in Brussel. "Er is geen magische formule die de crisis snel doet verdwijnen", zo zei Merkel.

Ook herhaalde ze haar standpunt over eurobonds, waarmee de lidstaten van de eurozone garant staan voor elkaars schulden.

 "Dat is de verkeerde weg", aldus Merkel. "Duitsland is momenteel de motor van Europa, maar onze krachten zijn niet onbegrensd. We moeten niet worden getest." Volgens haar kan er dan ook alleen over eurobonds worden gepraat wanneer er een beter controlemechanisme is.

De druk om eurobonds in te voeren neemt momenteel toe. In aanloop naar de EU-top hebben Spanje en Italie hun standpunt herhaald deze eurobonds snel in te willen voeren, om zo de schuldenproblemen van de zuidelijke lidstaten van de eurozone te verlichten. Ook de Franse president François Hollande is voor invoering van eurobonds. Merkel en Hollande ontmoeten elkaar woensdagavond in Parijs.

Euro-obligaties

Eerder op de dag gaf ook Bundesbank-president Jens Weidmann nog aan tegen een invoering van de euro-obligaties. Weidmann vindt net als bondskanselier Angela Merkel dat er eerst sprake moet zijn van een fiscale unie met afdwingbare begrotingsregels, voordat aan euro-obligaties kan worden gedacht.

"De fiscale unie moet zo een stabiliteitsgemeenschap worden en geen schuldenclub", zo zei hij.

Lees alles over de schuldencrisis

Vijf vragen eurobonds