MADRID - De Spaanse premier Mariano Rajoy zoekt op de EU-top eind deze week steun voor maatregelen die de sterke stijging van de rente op Spaanse staatsleningen kunnen indammen.

Dat liet hij woensdag weten in het Spaanse parlement.

''Ik zal maatregelen voorstellen om de financiële markten te stabiliseren, met het gebruik van instrumenten die nu al tot onze beschikking staan'', zei Rajoy.

De Spaanse premier doelde daarmee op de mogelijkheid om de Europese noodfondsen in te zetten voor het opkopen van obligaties van landen die onder druk staan van de markten, zoals Spanje en Italië.

Monti

De Italiaanse premier Mario Monti lanceerde dat plan eerder deze maand op de top van de G20. Onder meer Duitsland ziet echter niets in het voorstel, omdat daarmee de prikkel voor landen om hun financiën op orde te krijgen, zou verdwijnen.

Monti gaat zijn oproep op de EU-top herhalen. Hij is zelfs bereid om de EU-top van donderdag en vrijdag op te rekken als dat nodig is om tot afspraken te komen die de schuldencrisis kunnen beteugelen. ''Als het nodig is werken we tot zondagavond door'', stelde Monti.

Niet lang

Rajoy waarschuwde dat de huidige hoge rente op staatsleningen voor Spanje niet lang is vol te houden. De afgelopen weken schommelt de rente op Spaanse 10-jaarsobligaties rond de grens van 7 procent. Zo'n hoge rente maakt de schuldenlast van het land op termijn onhoudbaar.

Eerder moesten Griekenland, Ierland en Portugal Europese noodsteun vragen, nadat de rentes op hun staatsleningen tot onhoudbare niveaus waren gestegen.

Alles over de schuldencrisis