BERLIJN - Leningen uit het Europese noodfonds ESM verliezen mogelijk hun voorrangspositie ten opzichte van leningen uit de private sector.

Dat meldt persbureau Reuters dinsdag op basis van Duitse regeringsbronnen.

Volgens de bronnen overwegen eurolanden per aanvraag te bekijken of leningen uit het ESM een preferente status moeten krijgen of niet.

Dit zou onzekerheid op de markten over de leningen uit het noodfonds kunnen wegnemen. Beleggers vrezen nu grote verliezen als landen bij betalingsproblemen eerst de leningen uit het noodfonds moeten terugbetalen, voordat zij aan de beurt komen.

Spaanse banken

Die onzekerheid was een belangrijke reden voor het lauwe onthaal van de steun voor de zwakke Spaanse banken, die eerder deze maand werd aangekondigd.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Juan Manuel Garcia-Margallo gaf dinsdag aan dat het schrappen van de voorrangsregel ''enige nervositeit op de markten'' kan wegnemen. Volgens hem is het echter belangrijker om het ESM in staat te stellen direct geld te lenen aan banken in nood.

Overheid

Applaus voor het bankenplan bleef deze maand namelijk ook uit omdat de steun naar de Spaanse overheid gaat, in plaats van naar de banken. Daardoor loopt de Spaanse staatsschuld verder op.

Plannen om het ESM in staat te stellen direct geld te lenen aan banken stuiten vooralsnog op sterk verzet uit onder meer Duitsland en Nederland.

Zij willen dat er eerst Europees toezicht komt op de banken, zodat Europese geldschieters zeggenschap krijgen over de banken die worden gesteund.

Vijf vragen over het Europese noodfonds

Alles over de schuldencrisis

Volg Twitterberichten over ESM via NUlive