AMSTERDAM – De financiële ministers van de vier grootste economieën van de eurozone ontmoeten elkaar dinsdagavond in Parijs ter voorbereiding op de EU-top deze week.

Dit is dinsdag bekend gemaakt, zo meldt Reuters.

De ministers van Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië zullen daar opnieuw een poging doen de meningsverschillen die zij hebben voor aanpak van de eurocrisis te overbruggen.

De leiders van de vier landen onmoeten elkaar afgelopen vrijdag nog in Rome, waar ze afspraken 1 procent van het Europese bruto binnenlands product (bbp) te willen investeren in groei.

Woensdagavond zullen de Franse president Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel elkaar nog ontmoeten.

Banken

De 27 regeringsleiders van de Europese Unie gaan deze donderdag en vrijdag praten over een gezamenlijk beleid voor banken.

Ook willen ze dat er één garantiestelsel voor spaargeld komt en dat de overheidsbegrotingen meer op elkaar worden afgestemd.

Masterplan

Aan de vooravond van de top heeft EU-president Herman van Rompuy dinsdag de contouren van het masterplan dat hij samen met voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie,  ECB-president Mario Draghi en eurozonevoorzitter Jean Claude Juncker formuleerde gepubliceerd (pdf). Brussel zou meer te zeggen moeten hebben over de Europese banken en de budgetten van de 17 eurolanden.

In het plan worden stappen voorgesteld om het volgende decennium toe te werken naar een verder geintegreerd Europa op economisch gebied. Eerder lekte dit plan al uit

In het stuk wordt benadrukt dat de plannen ''bouwstenen'' zijn en ''een werkmethode suggereren''. Het is absoluut geen definitieve blauwdruk, aldus Van Rompuy.

Lees alles over de schuldencrisis