BERLIJN - Regering en oppositie in Duitsland hebben donderdag overeenstemming bereikt over de ratificatie van het Europese begrotingspact.

In ruil voor haar toestemming krijgt de oppositie van SPD en Groenen gedeeltelijk haar zin wat betreft een stimuleringsprogramma om de werkgelegenheid te bevorderen.

SPD-leider Sigmar Gabriel liet na het gesprek met bondskanselier Angela Merkel tevens weten dat er overeenstemming is bereikt over een belasting op financiële transacties. Berlijn zal ernaar streven in Europees verband een ''coalitie van bereidwilligen'' te smeden.

De sociaaldemocraten hopen dat de belasting van operaties aan de beurs leidt tot een ''duurzame inkomstenbron'' voor de staat.

Rem

Het begrotingspact moet een rem zetten op de overheidstekorten in de Europese landen. De toestemming in beide kamers van het Duitse parlement later deze maand geldt als zeker. De linkse partij Die Linke wil naar het Federale Constitutionele Hof stappen om het verdrag alsnog tegen te houden.

Merkels coalitie van christendemocraten en liberalen heeft steun van de oppositie nodig voor de bekrachtiging van het begrotingpact. Dat raakt namelijk ook bepalingen van de Duitse grondwet. Daarom is een tweederdemeerderheid noodzakelijk in zowel Bondsdag als Bondsraad.

Alles over de schuldencrisis