AMSTERDAM - Het is 'niet sterk en niet goed' dat premier Mark Rutte de discussie over de toekomst van Europa niet publiekelijk voert. "Het is onbegrijpelijk dat we hem nog niet een keer op televisie het volk hebben zien toespreken over deze problemen."

Dit zegt Lex Hoogduin, voormalig centraal bankier bij De Nederlandsche Bank en hoogleraar monetaire economie in een interview met NU.nl.

“Ik zie geen enkel gevoel van urgentie bij Rutte. Hij is leider van een demissionair kabinet in een van de grootste crises ooit. Ik herinner me de oliecrisis, die was qua omvang veel minder bedreigend dan dit."

"Toen kwam toenmalig premier Den Uyl op televisie om uit te leggen: het wordt niet meer wat het geweest is, maar dit is wat we gaan doen om het aan te pakken."

Toekomst

Terwijl dit kabinet volgens Hoogduin geen behoefte heeft aan vergezichten. "Rutte zegt: ik heb geen behoefte aan een discussie over de toekomst. Ik vind dat niet sterk en niet goed. Dit is het thema van het moment. Hoe dit gaat aflopen is zo bepalend voor Nederland, dan kun je toch niet net doen alsof het er niet is?"

“Stel het is september en Rutte wordt weer premier. Dan komen er voorstellen van Van Rompuy dat verregaande stappen voor integratie nodig zijn. Dan heb je de kiezers voorgehouden dat het allemaal niet aan de orde is, maar dan wordt er toch soevereiniteit aan Brussel overgedragen. Wat heb je dan gedaan met het draagvlak voor Europa?”

Ook CDA-leider Sybrand van Haersma Buma uitte deze week felle kritiek op Rutte. ''Ik zag de afgelopen weken een Mark Rutte die niet wist of hij nu voor of tegen moest zijn. Zo gaat Nederland achteraan hobbelen", aldus Buma.

Onenigheid

Volgens Hoogduin is de positie van Rutte mede te verklaren door onenigheid binnen de VVD over Europa. "Je weet bij de VVD niet waar je aan toe bent wat dit betreft. Het probleem van Rutte is dat zijn partij hierover niet op 1 lijn zit."

Hoogduin ziet als oplossing in de crisis een tijdelijke uitgifte van euro-obligaties, gecentraliseerd bankentoezicht, een Europese minister van financiën en een versterkt Europees parlement.

Bekijk toespraak Den Uyl:Lees het hele interview

Alles over de schuldencrisis