AMSTERDAM - De aankondiging van een nieuwe Griekse regering heeft woensdag gezorgd voor een verdere daling van de rente op Spaanse staatsobligaties.

Het rendement op 10-jarige Spaanse obligaties zakte vlak na de bekendmaking van de nieuwe Griekse regering tot 6,85 procent. Dat is het laagste niveau van de afgelopen week. Eerder op de dag zakte de rente al voor eerst deze week onder de grens van 7 procent.

Ook het rendement op vergelijkbare Italiaanse obligaties ging verder omlaag. Deze rente stond met 5,8 procent op het laagste niveau in bijna 2 weken tijd.

De rente op een obligatie beweegt tegengesteld aan de waarde. Een dalende rente geeft aan dat de waarde van een obligatie stijgt en dat beleggers meer vertrouwen krijgen in het betreffende schuldpapier.

Handel

De Spaanse en Italiaanse rentes zaten woensdag vanaf de opening van de handel al in een dalende lijn. Beleggers anticipeerden daarbij onder meer op de uitkomsten van de beleidsvergadering van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (de Fed).

Daaruit moet later op de dag blijken of er nieuwe maatregelen worden genomen om de Amerikaanse economie te stimuleren, of dat oude maatregelen worden voortgezet. Die maatregelen kunnen de financiële markten op korte termijn vooruit helpen.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier