FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen week opnieuw geen obligaties van eurolanden opgekocht. Dat bleek maandag uit cijfers van de centrale bank.

De ECB kocht tussen mei 2010 en maart dit jaar in verschillende periodes voor ruim 210 miljard euro aan obligaties van eurolanden.

Die aankopen waren bedoeld om de handel in de staatsleningen van probleemlanden aan de gang te houden en de rente op dat staatspapier niet te hard te laten stijgen. Sinds eind januari werden er echter alleen een aantal kleine aankopen gedaan en de afgelopen 14 weken lagen de aankopen helemaal stil.

Spanje

Daarmee weerstaat de ECB de groeiende druk uit vooral Spanje om opnieuw tot aankopen over te gaan. Spanje zag de rente op 10-jarige obligaties maandag oplopen tot bijna 7,3 procent. Dat is veruit de hoogste stand sinds de invoering van de euro. Op termijn maakt zo'n hoge rente de Spaanse staatsschuld onbetaalbaar.

De Spaanse minister van Financiën Cristobal Montoro riep de ECB daarom maandag op daadkrachtig op te treden. Volgens hem vormt de onrust op de financiële markten over Spanje nog altijd een bedreiging voor de euro.

Onrust

Die onrust is afgelopen week sterk opgelopen. Het pakket noodleningen ter waarde van ruim 100 miljard euro dat ruim een week geleden door Europa aan Spanje werd toegezegd om de zwakke Spaanse bankensector te redden, heeft de onzekerheid over de financiële toekomst van het land alleen maar vergroot.

De opzet van de steunoperatie drijft de Spaanse staatsschuld op en kan bovendien nadelig uitpakken voor private investeerders. Die zien daarom minder brood in de Spaanse staatsleningen en drijven de rente op de obligaties, die omgekeerd beweegt ten opzichte van de waarde, op.

De zorgen over Spanje overstemden maandag al snel de opluchting over de verkiezingsuitslag in Griekenland. De Europese effectenbeurzen lieten hun winsten al spoedig lopen en de lichte opmars van de euro werd ook al snel weer gestuit.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier