AMSTERDAM - Griekenland gaat zondag opnieuw naar de stembus om een volksvertegenwoordiging te kiezen. De uitslag kan grote gevolgen hebben voor de eurozone.

Het is de tweede keer dat Griekenland stemt voor een nieuw parlement. De politieke partijen slaagden na de vorige verkiezingen, ongeveer een maand geleden, er niet in een kabinet te vormen.

Regeringspartij Pasok, die met Brussel afspraken maakte over strenge bezuinigingen in ruil voor steun, verloor veel kiezers. De linksradicale partij Syriza en de extreemrechtse Gouden Dageraad, die deze afspraken juist over boord willen gooien, wonnen aanzienlijk.

De verwachting is dat Syriza zondag de op één na grootste of zelfs de grootste partij van Griekenland wordt. Een kabinet met Syriza kan besluiten afstand te doen van alle verplichtingen die Brussel Athene heeft opgelegd.

Drachme

Europese leiders waarschuwen echter dat het land dan uit de eurozone moet stappen en weer terug moet naar de drachme. Dit zou voor grote onrust zorgen op de financiële markten. Dat kan de druk verhogen op Italië, Portugal en Spanje, die toch al kampen met oplopende begrotingstekorten.

Daarbij krijgt de Griekse regering dan mogelijk niet meer de rest van de beloofde steun van het IMF, die in fasen wordt uitgekeerd. Athene beschikt nu nog over voldoende middelen, maar in juni raakt de bodem opnieuw in zicht.

Derde partij

Het komt dus op de schouders terecht van pro-Europese partijen om voldoende stemmen te halen en een coalitie te vormen. De ogen zijn gericht op de conservatieve partij Nieuwe Democratie en de socialistische Pasok. Maar zij zullen waarschijnlijk steun nodig hebben van een derde partij.

Als het opnieuw niemand lukt om een coalitie te vormen, moet Griekenland voor de derde keer verkiezingen uitschrijven. Die onzekerheid zorgt voor grote onrust, precies wat Europa momenteel niet kan gebruiken.

Lees alles over Griekenland en de Schuldencrisis

Verkiezingen