AMSTERDAM - De landen van de eurozone zijn bereid de leenvoorwaarden voor Griekenland te versoepelen, hoewel de Grieken zich niet lijken te houden aan de met hun schuldeisers afgesproken bezuinigingsverplichtingen.

Dat meldt de krant Financial Times Deutschland (FTD) woensdag op basis van bronnen binnen de Europese Unie.

De bereidheid tot nieuwe onderhandelingen zou niet afhangen van de uitslag van de Griekse parlementsverkiezingen van aanstaande zondag.

Alexis Tsipras, de leider van de belangrijkste oppositiepartij Syriza, gaf woensdag in een ingezonden brief in de Britse zakenkrant Financial Times nog maar eens aan dat hij de bezuinigingsafspraken met Brussel wil vervangen door een 'nationaal plan voor wederopbouw en groei' als hij de verkiezingen wint. Een afscheid van de euro behoort wat hem betreft echter niet tot de mogelijkheden.

Strak volgen

De Europese Commissie en de belangrijkste Griekse geldschieter Duitsland hameren er voortdurend op dat Griekenland de afgesproken bezuinigingskoers strak moet volgen om in de eurozone te kunnen blijven. De Grieken lijken zich daar echter niets van aan te trekken.

Dat zouden functionarissen van de zogeheten trojka, bestaande uit afgevaardigden van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, hebben geconstateerd. "Het besparingsprogramma is ontspoord", citeert de FTD een betrokkene.

Alles over Griekenland en de schuldencrisis in onze dossiers