ATHENE - De Europese hulp aan banken in het economisch zwaar getroffen Spanje heeft een aantal Grieken opgemonterd.

Ze zien een gunstig teken in het besluit van afgelopen weekeinde snel 100 miljard euro steun ter beschikking te stellen zonder allerlei tegenprestaties te verlangen.

Het dagblad Ethnos schreef maandag dat deze overeenkomst ''de erkenning inhoudt dat het recept van strenge bezuinigingen niet het beste medicijn is tegen de economische crisis. Er zijn nieuwe krachten aan het werk in Europa die effectief Duitsland onder druk zetten.''

De Grieken houden vooral Duitsland verantwoordelijk voor de strenge eisen die de Europese landen aan Griekenland stellen bij het toekennen van noodkredieten. De Grieken moeten draconisch bezuinigen.

Tegenprestatie

Spanje is het vierde land uit de eurozone dat te hulp wordt geschoten, na Griekenland, Ierland en Portugal. Griekse politici wijzen erop dat Spanje zonder bijzondere tegenprestaties over de 100 miljard mag beschikken.

De Spaanse premier Rajoy heeft beklemtoond dat hij geen speciale eisen hoeft in te willigen, maar in Berlijn en Brussel wordt daar anders over gedacht.

Stemmen

Griekenland gaat komend weekeinde naar de stembus. De leiders van de vermoedelijk twee grootste partijen hebben het akkoord met Spanje als argument opgevoerd. De conservatief Antonis Samaras van Nieuwe Democratie zei dat het toont dat ''het belangrijk is met Europa te praten in plaats van de onverantwoordelijke confrontatie te zoeken''.

Dat laatste doet in zijn ogen Alexis Tsipras. Tsipras leidt de extreem linkse coalitie Syriza, die mogelijk de tweede of grootste partij wordt. Tsipras zei over de hulp aan Spanje: ''Wat gebeurt in Spanje toont dat de crisis een Europees probleem is dat tot dusverre rampzalig is aangepakt''.

Tsipras wil af van de enorme bezuinigingen die voortvloeien uit de akkoorden die Griekenland sloot in ruil voor Europese noodkredieten. 

Alles over de situatie in Griekenland en de schuldencrisis in ons dossier