AMSTERDAM - De hulp aan Spaanse banken die zaterdagavond beklonken werd, zal de nerveuze financiële markten kalmeren.

De ministers van Financiën van de eurolanden stemden in met een lening aan de banken van maximaal 100 miljard euro. De Spaanse premier Rajoy zei zondag dat Spanje bij het uitblijven van steun voor de sector zelf tot de bedelstaf zou zijn veroordeeld.

Wall Street nam vrijdag al een voorschot op de hulp aan de Spaanse banken. Speculatie daarop bracht de breed georiënteerde S&P 500-index een winst van 0,8 procent.

Woensdag waren er al geruchten dat Duitsland aan een hulppakket werkte en schoot de graadmeter zelfs meer dan 2 procent omhoog. De S&P 500 kende derhalve de beste week van dit jaar.

Lager

De Europese indices sloten vrijdag juist lager. Somberheid over de wereldeconomie woog zwaarder dan geruchten dat Spanje dit weekeinde om hulp zou vragen. De AEX-index leverde 0,4 procent in en sloot op 291,73 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tussen 0,2 en 0,6 procent.

Het exacte bedrag dat Spanje zal lenen moet nog worden vastgesteld, maar het meest positief is dat het land de financiering heeft veiliggesteld voordat de Griekse verkiezingen op 17 juni roet in het eten kunnen gooien.

Als de radicaal-linkse partij Syriza bijvoorbeeld de stemronde wint, zal het snel gedaan zijn met de rust op de financiële markten. De partij wil immers de moeizaam bereikte afspraken met de geldschieters van Griekenland schrappen.

Bedrag

''Het bedrag dat Spanje is toegezegd, is hoog, hoger dan verwacht. Hoewel de details nog uit de doeken moeten worden gedaan, neemt het akkoord voor de korte termijn zeker de zorgen weg op de beursvloeren'', aldus een beleggingsstrateeg in New York.

Een ander positief element voor de aandelenhandel is mogelijk het grotere Chinese handelsoverschot in mei dan verwacht. De zwakke vraag naar Chinese producten vanuit Europa werd gecompenseerd door een sterke export naar de Verenigde Staten.

Meer olie

Daar stond tegenover dat China aanzienlijk meer ruwe olie invoerde. Het handelsoverschot bedroeg omgerekend 14,9 miljard euro, waar economen op 12,9 miljard euro rekenden.

Op het Damrak moeten beleggers het doen zonder geagendeerd bedrijfsnieuws. Wel kunnen ze weer een nieuwkomer verwelkomen.

DE Master Blenders, de afgesplitste koffie- en theetak van Sara Lee, krijgt dinsdag een notering op een zogeheten as-if-and-when-issued basis. Daarbij kunnen beleggers wel (verkoop)orders plaatsen, maar die worden pas uitgevoerd bij de officiële notering op 9 juli.

Alles over de schuldencrisis op onze special