MADRID - Spanje is er donderdag in geslaagd 2,1 miljard euro op te halen met de uitgifte van langlopende staatsleningen.

De rente lag daarbij aanzienlijk hoger dan bij voorgaande veilingen, maar de vraag uit de markt was groot.

Spanje haalde bij de veiling, die internationaal scherp in de gaten werd gehouden, 611 miljoen euro op met een lening voor 10 jaar.

De gemiddelde rente op deze lening liep op tot 6,04 procent, tegen 5,74 procent bij de vorige vergelijkbare veiling. De vraag was ruim drie keer groter dan het aanbod.

Leningen voor 2 en 4 jaar leverden 638 en 825 miljoen euro op, tegen 4,3 en 5,4 procent rente. Het rendement op deze obligaties kwam daarmee ongeveer 1 procentpunt hoger uit dan bij de voorgaande veiling. De vraag naar deze leningen overtrof het aanbod ook ruimschoots.

Niet afgesloten

De ruime belangstelling voor de leningen gaf aan dat Spanje nog niet is afgesloten van de financiële markt. De hoge rentes die over de leningen moeten worden betaald, maken het voor het land wel moeilijk om de schuldenlast op termijn betaalbaar te houden.

Frankrijk staat er wat dat betreft beter voor. De Franse overheid haalde woensdag 7,8 miljard euro op met lange leningen en zag de rente daarbij dalen tot historisch lage niveaus.

Het rendement op 10-jarige Franse leningen daalde tot 2,46 procent, tegen 2,96 procent een maand eerder. Over geld dat voor 50 jaar wordt geleend, bood de Franse staat gemiddeld 3,27 procent rente.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier