AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) laat het belangrijkste rentetarief in de eurozone deze maand onveranderd op 1 procent.

Dat maakte de ECB woensdag bekend na afloop van de maandelijkse rentevergadering.

Daarmee blijft de rente voor de zesde achtereenvolgende maand onveranderd, zoals economen al hadden verwacht.

Druk

De bank negeert met het rentebesluit de druk die op de ECB werd uitgeoefend om de rente te verlagen.  Hiermee zou meer lucht kunnen worden geschept in de schuldencrisis, nu de druk op de euro door een mogelijk vertrek van Griekenland en bankencrisis in Spanje toeneemt.

"Er is duidelijk ruimte voor een rentedaling", zo verklaarde dinsdag bijvoorbeeld Christine Lagarde, voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarom wordt later dit jaar wel een renteverlaging verwacht.

Volgens Draghi is de beslissing van de ECB woensdag niet unaniem genomen maar 'met brede consensus', zo zei hij tijdens een persconferentie. Dat betekent dat ook intern de druk toeneemt om de rente te verlagen.

"Bij ons komen conflicterende signalen binnen. De risico's voor de economie van de eurozone zijn gegroeid met een groeiend gebrek aan vertrouwen. We bekijken de situatie van dichtbij en zijn klaar om te handelen mocht dat nodig zijn." 

EU

Maar volgens Draghi zijn veel problemen in de EU niet terug te leiden tot monetair beleid. "Dat heeft te maken met het gebrek aan actie van andere instituties."

Zo vindt hij dat de schuldencrisis naast verschillende nationale problemen, mede wordt veroorzaakt doordat "Europa nu op het punt staat waarin we moeten beslissen of we verder willen integreren of niet."

Ook bestreed hij dat de wereldwijde economische crisis is terug te leiden tot Europa. "We zijn niet de bron van problemen die Brazilie of China hebben."

ECB-directeur Mario Draghi gaf eerder al aan dat hij vindt dat de leiders van de eurozone op korte termijn eerst met een duidelijke visie op de toekomst van de euro moeten komen.

Toezicht op banken

De Italiaanse ECB-president pleitte voor Europees toezicht op banken en de invoering van een Europees depositogarantiesysteem. Duitsland ziet vooralsnog echter niets in deze maatregelen.

Draghi werkt samen met de president van de Europese Unie Herman van Rompuy, EU-Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso en voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker aan een masterplan voor de redding van de eurozone en een uitweg uit de crisis.

Het plan wordt waarschijnlijk eind juni tijdens een EU-top besproken.