AMSTERDAM - Als Griekenland uit de euro stapt zal het land tussen de 67 miljard en 259 miljard euro nodig hebben. Dit heeft de denktank Open Europe berekend.

Met het oog op de verkiezingen in Griekenland op 17 juni maakte de denktank een berekening voor het land.

Er wordt momenteel veel gespeculeerd over een Griekse uittreding, omdat onduidelijk is of het land na de komende verkiezingen zal kunnen blijven voldoen aan de Europese afspraken die zijn gemaakt in ruil voor financiële steun aan het land.

Als Griekenland besluit uit de euro te stappen zal het land veel steun nodig hebben van andere Europese en niet-Europese landen, zo stelt Open Europe. De financiële ondersteuning zou verdeeld kunnen worden tussen de Internationaal Monetair Fonds (IMF), de landen die in de eurozone zitten en de landen die daar buiten vallen.

Risico´s

De denktank bekeek verschillende scenario´s van een uittreding van Griekenland. Er zijn economische voordelen bij een uittreding, maar de risico´s van een permanente uittreding zijn hoger dan de voordelen op korte termijn, zo stelt de denktank.

Wel stelt het bureau dat op de lange termijn het verlaten van de euro verlaten positief zou kunnen uitpakken voor de Grieken wanneer de bankensector aanzienlijk wordt verkleind en hervormd.

In dat scenario moet de overheid een begrotingsoverschot creëren zodat de dagelijkse kosten betaald kunnen worden.