MADRID - Spanje voert koortsachtig overleg met zijn Europese partners over de wijze waarop het land zijn bankensector kan redden. Dat meldde de Spaanse krant El Pais maandag.

Spanje probeert de andere eurolanden, met Duitsland voorop, ertoe te bewegen geld uit het Europese noodfonds direct ter beschikking te stellen aan noodlijdende banken.

Op die manier hoopt het land de strenge voorwaarden die worden gekoppeld aan financiële steun voor overheden te ontlopen.

Betaalbare rentes

Spanje heeft vele miljarden euro's nodig om zijn regionale spaarbanken van de ondergang te redden. Het land kan die bedragen op de markten nauwelijks tegen betaalbare rentes lenen en zou daarom graag zien dat het reddingsfonds wordt opengesteld voor directe steun aan banken.

Om dit te bewerkstelliggen moeten de afspraken over de Europese noodfondsen worden veranderd. Momenteel kan het fonds alleen geld lenen aan overheden, die op hun beurt kunnen besluiten met dat geld hun banken te ondersteunen. De leningen aan overheden gaan gepaard met zware voorwaarden voor bezuinigingen en de hervorming van de economie.

Binnen de Spaanse regering is er echter goede hoop dat op de Europese top van eind juni afspraken kunnen worden gemaakt over directe steun aan de financiële sector. ''Er zijn belangrijke mensen die bang beginnen te worden en dat is goed'', zei een regeringsbron tegen El País. ''Niemand gelooft dat Europa zelfmoord wil plegen.''

Lees alles over de schuldencrisis