LISSABON - Drie Portugese banken moeten een beroep doen op steun van de overheid om aan de aangescherpte Europese kapitaaleisen te voldoen.

Het gaat om de private banken BCP en BPI en de staatsbank CGD, zo meldde het Portugese ministerie van Financiën maandag.

De drie banken ontvangen in totaal ruim 6,65 miljard euro. Het leeuwendeel van dat bedrag komt uit een noodfonds van 12 miljard euro dat vorig jaar is opgetuigd voor Portugese banken die niet op eigen kracht voldoende kapitaal kunnen aantrekken.

Vorderingen

Portugal ontvangt sinds vorig jaar zelf noodsteun van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Waarnemers die erop toezien dat het land zich houdt aan de begrotingsafspraken die aan die hulp zijn verbonden, zijn opnieuw tevreden over de vorderingen die het land maakt, zei de Portugese minister van Financiën Vitor Gaspar maandag.

Het is de vierde keer dat de waarnemers van de zogenoemde trojka een positief oordeel vellen over Portugal. Daarmee heeft het land uitbetaling van de volgende tranche van ruim 4 miljard euro aan noodkredieten veiliggesteld. In totaal is daarna driekwart van de in totaal 78 miljard euro aan toegezegde leningen aan Portugal uitbetaald.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier