
Spaanse rente loopt weer op
Het groeiende gat kwam vooral door de aanhoudende daling van de Duitse rente.
Door de grote vraag van beleggers zakte die rente, die omgekeerd beweegt aan de waarde van een obligatie, naar een nieuw record van 1,13 procent. Spanje moet ruim 6,5 procent bieden om zijn schatkistpapier aan de man te brengen.
Banken
Het verschil is veroorzaakt door zorgen over de Spaanse banksector en het mogelijke vertrek van Griekenland uit de euro. Daarnaast kregen beleggers vrijdag een golf aan tegenvallende berichten over de Europese en Amerikaanse economie over zich heen.
Duitsland, de grootste economie van de eurozone, geldt voor beleggers als veilige haven. Daardoor is de rente die het land betaalt op zijn staatsobligaties bijzonder laag. Ook Nederland staat in hoog aanzien met een rente van 1,5 procent op 10-jarige staatsleningen.
Frankrijk staat er momenteel ook goed op bij beleggers. De rente op 10-jaarsleningen van dat land zakte naar 2,1 procent en bereikte daarmee veruit het laagste niveau sinds de invoering van de euro. Begin mei stond de Franse rente nog op bijna 3 procent.
Bankenunie
De Spaanse minister van economie Luis de Guindos sloot zich donderdagavond aan bij het idee van de Europese Commissie voor een Europese bankenunie. Het plan zou erop neerkomen dat Europese overheden en banken gezamenlijk garant staan voor zwakke banken, bijvoorbeeld in Spanje. Ook wil hij dat Europese noodfondsen direct steun kunnen verlenen aan Spaanse banken. Nu kan dat alleen via de Spaanse overheid.
"Ik weet niet of we aan de rand van de afgrond staan, maar we zitten in een extreem moeilijke positie", aldus De Guindos. De Amerikaanse krant Wall Street Journal meldde donderdagavond op basis van bronnen binnen het IMF dat de organisatie voorbereidingen treft voor het verlenen van noodsteun aan Spanje. Het land zou voor een periode van drie jaar driehonderd miljard euro nodig hebben.